Кина покушава да успори демографски пад

ПЕКИНГ: Док Кина покушава да успори свој демографски пад, жене попут Чен Луођин могле би да буду део решења.
k
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Разведена 33-годишњакиња живи у Ченгдуу, главном граду југозападне провинције Сечуан, која је легализовала регистрацију деце неудатих жена у фебруару, што Кина разматра да уради широм земље како би решила рекордно ниску стопу наталитета, пренео је Ројтерс.

Промене значе да неудате жене могу узети плаћено породиљство одсуство и примати субвенције за децу, које су раније биле доступне само венчаним паровима. Најважније је да би Чен могла да приступи ин витро фертилизацији (ИВФ), легално, у приватној клиници. Она је сада у 10 недељи трудноће.

"Постати самохрани родитељ није за свакога, али сам срећна због своје одлуке", изјавила је Чен, који ради у логистици. Она је казала да је одлука о томе да ли ће се неко венчати или не индивидуална. Чен је додала да зна много жена без партнера које раде ИВФ.

Забринути због првог пада броја становника Кине у последњих шест деценија и њиховог брзог старења, владини политички саветници предложили су у марту да неудате и жене без партнера могу да добију приступ замрзавању јајних ћелија и третману вантелесне оплодње, између осталих услуга. Кинески лидери нису јавно коментарисали препоруке.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести