Ко протестује у Хонгконгу?

ХОНГКОНГ: Огромна већина продемократски оријентисаних демонстраната у Хонгконгу има универзитетско образовање, готово половина су двадесетогодишњаци и готово сви презиру полицију, показало је испитивање хонконшких универзитета о томе ко су учесници масовних протеста који већ недељама трају на улицама Хонгконга.
3
Фото: TANJUG /AP Photo/Vincent Yu

Истраживаци са четири хонконшка универзитета спровели су истраживање тако што су интервјуисали демонстранте током 12 протеста, укључујући масовне скупове, али и "мобилне" и "статичке" протесте, пренео је портал Индекс.хр.

Установљено је да су 54 одсто учесника мушкарци, а 46 одсто жене, од 6.688 испитаника, чак 77 одсто има високо образовање, а 21 одсто средње.

Најзаступљенији међу демонстрантима били су млади - од 20 до 29 година, 49 одсто, а следе 30-годишњаци (измеду 30 и 39 година) 19 одсто, те млађи од 20 година 11 одсто. Демонстраната од 40 и више година је 16 процената.

Педесет одсто демонстраната сматра себе припадницима средње класе, док је 41 одсто рекло да су на друштвеној лествици "одоздо према горе".

На питање шта их је мотивисало да учествују у демократском покрету, 87 испитаника одговорило је да желе повлачење предлога закона о изручивању, 95 је незадовољно начином на који је полиција деловала током протеста, а 92 одсто учесника протеста позвало је на оснивање независног комитета за истрагу полицијског насиља.

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести