Комеморација у Дрездену изазвала бес и поделе

ДРЕЗДЕН: Немачки ултрадесничари незадовољни су порукама организовања комеморације поводом 75. годишњице бомбардовања Дрездена.
1
Фото: Youtube Printscreen

Немачки председник, Франк-Валтер Стајнмајер је домаћин данашње комеморације којом се обележава 75 година од савезничког бомбардовања Дрездена и завршетка ИИ Светског рата.

Овај догађај, како то види немачка штампа, прераста у својеврсни тест за однос Немаца према нацистичкој прошлости.

Историчари су углавном сагласни да је више од 25. 000 људи изгубило живот или нестало током тродневног америчко-британског бомбардовања Дрездена, приближно исто колико их је страдало и у другим већим немачким градовима, који су се 1945. године нашли на удару савезничке ратне авијације, али има оних који савезничко бомбардовање не виде само као завршни ударац нацизму, већ инсистирају на другачијем углу - да су жртвовани цивили.

Немачки писац Курт Вонегут, сликовито је описао "ватрену олују" над Дрезденом у својој књизи "Кланица број 5", са детаљним сценама деструкције, до уништења тог барокног града.

Његова књига је подстакла протесте свих оних који би желели да Немце прикажу као жртве Другог Светског рата.

Реч је о активистима ултрадесничарских организација, који упорно инистирају на миту о пола милиона цивила убијених у савезничким ваздушним нападима.

Њихове тезе недавно су разматране у немачкој Алтернативној партији, која је, само седам година од оснивања, постала значајан "играч" у политичкој арени Немачке.

АП преноси да је копредседавајући "алтернативаца", Тино Крупала, недавно изјавио да је у бомбардовању страдало "око 100.000 људи".

И док признати историчари одбацују овакве тврдње, а најутицајније немачке политичке партије их оцењују као "ревизионистичке", чини се да је примарно реч о тактици разбијања табуа којом Алтернативна партија настоји да привуче што већу пажњу јавности.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, затим војвода од Кента, рођак британске краљице Елизабете Друге и хиљаде грађана Дрездена, учествоваће у данашњој комеморацији у Дрездену.

Они ће формирати људски ланац и симболички одати пошту и жртвама савезничких бомбардовања и жртавама нацизма.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести