Курц: Затварају се ресторани, забрањују окупљања

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц најавио је увођење забране окупљања, затварања дечијих и спортских игралишта широм земље, али и ресторана.
Sebastijan Kurc  Foto: AP Photo/Matthias Sc hrader
Фото: Tanjug/AP

Курц је, говорећи у парламенту, који данас усваја ванредни закон који садржи мере за превазилажење корона вирус кризе, рекао да ће ресторани од уторка морати бити у потпуности затворени.

Ранија одлука владе предвиђала је да кафићи и ресторани могу радити од 7 до 15 часова.

Нову одлуку о затварању ресторана он је објаснио тиме да је снабдевање становништва осигурано преко супермаркета.

Курц је у парламенту даље најавио увођење нових забрана летова, конкретно у Русију, Украјину, Велику Британију.

Најавио је и активирање свих који су у последњих пет година служили цивилно војну обавезу.

Највећи изазов од Другог светског рата

Аустријски канцелар оценио је да се Аустрија, тренутно, суочава с највећим изазовом од Другог светског рата.

Курц је, за аустријску државну телевизију ОРФ, бранио рестриктивне мере које је увела његова влада са циљем смањења ширења корона вирус.


У Аустрији 800 потврђених инфекција

Министарство здравља Аустрије исправило је јутрошње податке о инфицираним корона вирусом и саопштило да већ има 800 потврђених случаја.


Усвојен "корона закон", фонд помоћи привреди 4 мрлд евра

Аустријски парламент је једногласно усвојио велики пакет законских мера за савладавање кризе коју је изазвао корона вирус.
Закон пружа основу за бројна ограничења у јавном животу, а садржи и помоћ привреди.

Тако је закон створио правне основе за затварање јавних места, као што су дечија игралишта, те и омогућио рестрикције у трговини и гастрономији.

За привреду је предвиђен фонд помоћи у вредости од четири милијарди евра.

Да би закон ступио на снагу он мора још бити прослеђен председнику државе, и објављен у службеном листу, како би од понедељка ступио на снагу.


У јутрошњој информацији наведено је да је потврђено 758 случаја, али је тај број исправљен, због раста у покрајини Горња Аустрија, где има, не како је раније јављено 116, већ 158 инфекција.

Највећи број инфицираних има у покрајини Тирол (245), затим следи Горња Аустрија, па Доња Аустрија (112), Беч (108), Штајерска (83), Салцбург и Форарлберг (по 39), Бургенланд (10), Корушка (6).


Не смеју се ствари улепшавати и мислити да је деловање против ове пошасти претерано. Налазимо се пред највећим изазовом по Аустрију од Другог светског рата, подвукао је он.

Истиче да ова болест доноси велику патњу и убија многе људе.

Подсетио је на ситуацију у Италији где умире сто људи дневно, а породица се од људи који умиру може опростити само путем телефона, те лекари морају одлучити кога ће да лече, јер нема довољно расположивих капацитета.

Указао је да покрајине тренутно постављају кревете у великим објектима за случај да болнице не буду имале довољно кревета за пријем пацијената оболелих од корона вируса.

Због те драматичне ситуације Аустрија спушта ниво активности на минимални, при чему мора да се пази да систем остане делотворан.

Канцелар је апеловао на грађане да дају свој допринос, а то значи да излазе из куће само ако је то баш потребно, и да морају да се придржавају хигијенских правила.

Он је изразио наду да ће после Ускрса економски и друштвени живот моћи поново да оживи.

Преко твитера Курц је апеловао на становништво да озбиљно схвати ситуацију и поручио да само заједничким деловањем може да се успори ширење корона вируса.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести