Лавров: Украјина је за Запад потрошни материјал

ЊУЈОРК: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је на седници Генералне скупштине УН у Њујорку да је Украјина потрошни материјал за Запад који предводе САД у њиховој борби против Русије.
l
Фото: Tanjug (AP Photo/Mary Altaffer)

Сваком непристрасном посматрачу је крајње јасно да је за Англосаксонце који су у потпуности потчинили Европу Украјина само потрошни материјал у борби против Русије, истакао је Лавров.

Према његовим речима, НАТО је Русију прогласио директном претњом на путу ка тоталној доминацији САД и означио Кину као дугорочни стратешки изазов.

Лавров каже и да САД покушавају да претворе цео свет у своје "двориште", користећи нелегитимне једностране санкције против оних који се не слажу.

Вашингтон је задао себи задатак да преузме азијске територије, рекао је руски министар спољних послова.

Они се играју ватром око Тајвана. Поврх тога, обећавају војну подршку Тајвану, истакао је Лавров.

Лавров је казао и да су западне државе изазвале пропадање система УН.

Једна од последица крсташког рата против оних које је Запад прогласио за непожељне је све дубље пропадање мултилатералних институција, које САД и њени савезници претварају у оруђе за испуњавање својих интереса. Ова линија је наметнута УН, њеном Савету за људска права, Унеску и другим мултилатералним телима, нагласио је Лавров.

Финансијске и логистичке препреке које постављају САД и Европска унија извозу руског жита и ђубрива још нису у потпуности уклоњене, рекао је он.

Похваљујемо напоре генералног секретара (УН Антонија Гутереша), који је омогућио Истанбулски споразум од 22. јула. Међутим, ови споразуми се морају применити. У међувремену, већина бродова који превозе украјинско жито не плови у најсиромашније земље, док финансијске и логистичке препреке које су створиле САД и ЕУ руском извозу житарица и ђубрива још нису у потпуности уклоњене, навео је Лавров.

Русија неће предузети прве кораке ка дијалогу са Западом

Русија у тренутној ситуацији неће предузети прве кораке ка дијалогу са Западом, изјавио је Лавров.

Не одбијамо контакте, а када се добију одговарајући предлози, пристајемо. Наши партнери желе да се састану тихо да нико не зна за то, изволите. Јер увек је боље разговарати него не разговарати. Али у ситуацији у којој смо ми, Русија сада неће предузети никакве прве кораке, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после обрахцња на седници Генералне скупштине УН у Њујорку, пренеле су РИА Новости.

Они ће нас контактирати, па ћемо видети, казао је Лавров.

Руски министар спољних послова је нагласио да Русија не одбија преговоре са Украјином, али да што дуже Кијев буде то одбијао, биће теже преговарати.

Он је истакао да су све ситуације када Русија може да употреби нуклеарно оружје јасно прецизиране у војној доктрини земље.

Што се тиче Руске Федерације, председник и други представници Кремља су то у више наврата изјављивали, ми имамо своју доктрину нуклеарне безбедности, то је документ који је доступан јавности, у њему је све записано, навео је Лавров.

Он је истакао да ће Русија недвосмислено поштовати резултате референдума који се одржавају у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици (ДНР и ЛНР), као и у ослобођеним подручјима Херсонске и Запорошке области.

Као што је председник (Русије Владимир) Путин рекао, сигурно ћемо поштовати резултате ових демократских процеса, рекао је руски министар спољних послова на конференцији за новинаре.

Референдуми се одржавају на препоруку Зеленског

Руски министар спољних послова рекао је да се референдуми у четири области у Украјини које су под контролом руских снага одржавају на препоруку украјинског председника Володимира Зеленског.

Запад негодује због референдума који се тренутно одржавају у Луганској и Доњецкој Народној Републици, Запорошкој и Харковској области. Међутим, становници тих територија само су реаговали на чињеницу да им је то председник Украјине Володимир Зеленски препоручио у једном од интервјуа из августа прошле године, када је саветовао све који се осећају као Руси да оду у Русију, рекао је Лавров, преносе РИА Новости.

Навео је да "становици поменутих региона управо то и чине, носе са собом своју земљу, на којој су вековима живели њихови преци".

Референдум о питању уласка у састав Русије почео је у јуче у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области.

Гласање ће трајати до уторка, 27. септембра.

Запад је осудио одржавање референдума, наводећи да је реч о покушају Москве да припоји делове украјинске територије.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести