Лидери две италијанске регије прогласили победу гласа ''да''

МИЛАНО: Лидери две богате италијанске регије Ломбардије и Венета прогласили су победу на референдумима одржаним у недељу, наводећи да је већина грађана гласала за већу аутономију тих регија. 
Referendumi  u Lombardiji i Venetu foto: AP Photo/Luca Bruno
Фото: AP Photo/Luca Bruno

Према прелиминарним резултатима, више од 90 одсто грађана који су изашли на референдум заокружили су "да", преноси Ројтерс. Како наводи АФП, процењује се да је одзив у Венету био између 57 и 61 одсто, а око у Ломбардији 40 одсто. 

АФП преноси да су забележени и хакерски напади који су одложили објављивање коначниих резултата. Председник Венета Лука Заја рекао је јуче у Сан Вендемијану да се "управо пише нова страница историје", преноси АП.

Истовремено, председник Ломбардије Роберто Марони рекао је, након што је гласао, да референдум представља "историјску прилику" да два лидера затраже "веће надлежности и ресурсе".Оба лидера, који су из редова Лиге за север, настојала су да на гласању издејствују убедљиву победу гласова у корист веће аутономије како би стекли политички утицај у преговорима с Римом.

Венето и Ломбардија су организовали саветодавне референдуме о већој аутономији, али су одбили било каква поређења са сецесионистичком Каталонијом.Референдуми су у складу с италијанским Уставом, који предвиђа да парламент може регијама дати већу аутономију ако оне то затраже.

Како је раније објављено, у случају победе, председници Венета и Ломбардије планирају да затраже већа овлашћења у области здравства, образовања и инфраструктуре, као и овласћења које су иначе резервисана за државу као што су безбедност и имиграција, што су омиљене теме Лиге за Север. За то би, међутим, требало променити Устав.

Марони је уочи гласања више пута рекао да ће се референдум одржати "у оквиру националног јединства" и да има за циљ "реформу односа између централне владе и регионалних влада", док је Заја навео да је било какво повлачење паралела с Каталонијом - покушај да се обесхрабре бирачи да гласају за већу аутономију.

У међувремену, председник Европског парламента Антонио Тајани рекао је да би Европа требало да се плаши ширења малих нација, у тренутку када се Шпанија бори с каталонском кризом, а Ломбардија и Венето одржавају референдуме о већој аутономији, али је рекао да су референдуми у Италији легитимни и да се по томе разликују од онога у Каталонији.

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести