Лојд Остин нови Баједнов министар одбране

ВАШИНГТОН: Нови министар одбране у администрацији америчког председника Џоа Бајдена биће генерал у пензији Лојд Џеј Остин, који је био командант америчких снага на Блиском истоку за време председника Барака Обаме
Lojd Džej Ostin Foto: Youtube/Screenshot
Фото: Лојд Џеј Остин Фото: Youtube/Screenshot

ВАШИНГТОН: Нови министар одбране у администрацији америчког председника Џоа Бајдена биће генерал у пензији Лојд Џеј Остин, који је био командант америчких снага на Блиском истоку за време председника Барака Обаме и он је први Афроамериканац на тој функцији.

Конгрес под демократском контролом без проблема је усвојио одлуку потребну да се Остин потврди за министра одбране, што је прва одлука коју ће нови председник претворити у закон, а Сенат данас треба да потврди ту одлуку, преноси АП.

Остин, с војном каријером дугом 41 годину, обећао је да ће се окружити квалификованим цивилима и укључити их у политичке одлуке. Рекао је да је скоро читав живот провео посвећен принципу цивилне контроле над војском.

Он је рекао и да разуме зашто су неки довели у питање постављање недавно пензионисаног генерала на чело Министарства одбране,а велики део његових активности ове недеље, укључујући и изјаве на саслушању у уторак у Сенату, био је на убеђивању чланова Конгреса да себе доживљава као цивила, а не као генерала.

Остин је дипломирао на америчкој Војној академији Вест Поинт 1975. године, служио је 2012. године као први Афроамериканац заменик начелника Генералштаба војске, а годину дана касније преузео је вођење Централне командна Блиском истоку, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести