Макрон: Да се маске носе у свим затвореним просторима

Макрон је рекао да је, иако је вирус у Француској у опадању, поново дошло до ширења у појединим деловима земље где су отворене плаже, барови и ресторани, преноси Ројтерс.
Makron Emanuel/Fonet
Фото: FoNet

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да жели да се заштитне маске носе у свим затвореним јавним просторима од 1. августа и додао да ће у наредних неколико недеља то постати и обавеза грађана у продавницама и другим затвореним јавним просторима, а како би се спречило ширење корона вируса.

Он је у интервјуу за француски јавни сервис поводом Дана бастиље, националног државног празника 14. јула, рекао да су најбоља заштита за вирус маске, физичка дистанца и прање руку, преноси АП.

Према његовим речима, фаза репродукције вируса је прешла један, што значи да свака заражена особа зарази још најмање једну.

Макрон је додао да је, иако је вирус у Француској у опадању, поново дошло до ширења у појединим деловима земље где су отворене плаже, барови и ресторани, преноси Ројтерс.

"Имамо неке знаке да се вирус враћа. Због тога морамо да се припремимо. Желим да у наредних неколико недеља постане обавеза да се маске носе на затвореном и да их што више носе и на отвореном", рекао је Макрон.

Он је додао и да би волео да тестирање на ковид-19 буде доступно свима, без препоруке доктора.

"Највећи изазов за Француску у наредних шест месеци јесте очекивани талас незапослености јер фирме погођене епидемијом морају да отпуштају раднике", рекао је Макрон.

Он је додао да са владом ради на томе да се смањи утицај епидемије, посебно на младе који почињу да раде након завршених студија.

Многе европске земље увеле су обавезу ношења маски у затвореном простору након што су поцеле да ублажавају мере, међутим у Француској је та мера још увек на бази препоруке.

EUR/RSD 117.2045
Најновије вести