НА САНТОРИНИ СЕ УСКОРО НЕЋЕ ИЋИ САМО НА ЛЕТОВАЊЕ: Ускоро предлог закона који дозвољава истополне бракове

АТИНА: Грчка влада ускоро ће представити предлог закона који дозвољава истополне грађанске бракове, саопштио је данас премијер Киријакос Мицотакис и нагласио да предложени закон неће проширити право на родитељство преко сурогат мајки на истополне парове.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

"Оно што ћемо донети је једнакост у браку. Уклонићемо сваку дискриминацију у вези са сексуалном оријентацијом по питању брачних односа. Али нећемо мењати закон о потпомогнутом родитељству. Идеја о женама које се на захтев претварају у машине за производњу деце ... то се неће догодити", рекао је грчки премијер.

Неколико посланика из десног крила владајуће партије Нова демократија изразило је противљење било каквој ревизији грчких закона о браку и родитељству како би се укључили истополни парови.

Мицотакис је данас у интервјуу за државну телевизију ЕРТ рекао да неће тражити међустраначку подршку како би предлог прошао подобрен.

"Верујем да ћемо успети да обезбедимо подршку за овај закон. Неки људи ће имати значајну корист, у смислу да ћемо за њих решити стварни проблем... Неки људи се можда не слажу, али не могу да изгубе", рекао је Мицотакис.

Дозвољавање истополних грађанских бракова било је кључно предизборно обећање Мицотакиса, који је обезбедио други четворогодишњи мандат у убедљивој победи на изборима прошле године.

Питање је добило додатну пажњу након летњег избора Стефаноса Каселакиса за шефа главне опозиционе партије Сириза. Каселакис, који се у октобру оженио својим мушким партнером у Њујорку, изазвао је пометњу изразивши жељу да стекне децу преко сурогат мајке.

Грчка је легализовала истополна грађанска партнерства 2015.

Православна црква Грчке противи се истополним грађанским браковима, тврдећи да би то створило законску обавезу да се на крају испоштују родитељска права.

Такође, истополни парови не могу склопити црквени брак.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести