Најмање 118 људи страдало у поплавама у Европи

БЕРЛИН: Најмање 118 људи изгубило је живот у разорним поплавама које су захватиле делове Европе, док се наставља потрага за онима који се још увек воде као нестали након што су бујице воде претвориле пејзаже са разгледница и историјске градове у подручја катастрофе.
p
Фото: Tanjug/AP

Обилне падавине и бујице мутне воде проузроковале су хаос у градовима и селима у западној Европи, укључујући делове Француске, Швајцарске, Луксембурга и Холандије, али су западна Немачка и источна Белгија најтеже погођене, јавља немачка агенција ДПА.

Улице су се претвориле у реке током јучерашњих раних јутарњих часова, јер је висок ниво воде однео аутомобиле и урушио зграде, проузрокујући прекид рада електрицних и комуникационих мрежа. Такође су блокирани приступни путеви, а становници су остављени одсечени од остатка света.

Епицентар поплава био је у западној Немачкој, где су власти упозориле да више стотина људи није пронађено.

Шездесет смртних случајева потврђено је у држави Рајна-Палатинат и 43 у држави Северна Рајна-Вестфалија, чиме је национални број страдалих повећан на 103.

Преко границе, у Белгији, страдало је укупно 15 особа.

Постоје страхови да ће бити пронађено још жртава како ниво воде буде опадао, а акције чишћења и санације буду интензивиране.

Око 900 војника прикључило се спасиоцима у Немачкој.

Такође, тренутно недостаје вода за пиће у деловима регије погођене кризом.

У међувремену, многи људи морају бити спашени чамцима, а цурење гаса закомпликовало је спасилачке акције у граду Ерфштат.

Међу страдалима у Немачкој било је и 12 штићеника дома за особе са интелектуалним потешкоћама у граду Синциг.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер рекао да је "шокиран" ситуацијом и да ће отпутовати у поплављене регије.

Он је, такође, позвао на оштрију акцију у борби против климатских промена и на ограничавање тако екстремних временских услова.

Ситуација је и данас поподне наставила да буде напета, будући да је неколико кућа у малом селу Шулд однела бујица воде, док су бројне друге зграде озбиљно оштећене.

Друга зона катастрофе у данашњем фокусу је област Ерфтштат-Блесем, где су велика клизишта однела куће и аутомобиле.

Вучић упутио саучешће БЕНЕЛУКС-у: Спремни да помогнемо

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће и подршку Белгији, Холандији и Луксембургу да се изборе са последицама природне катастрофе.

Из Србије шаљемо изразе саосећања и охрабрења, као и снажну подршку Белгији, Холандији и Луксембургу да се изборе са последицама природне катастрофе. Ми смо у тешким тренуцима увек спремни да помогнемо, поручио је Вучић на твитеру.

Председник Србије јуче је, такође на твитеру, написао да је дубоко потресен "страшним сценама катастрофе" која је у поплавама задесила Немачку и изразио саучешће тој земљи због људских жртава.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести