НАЈМАЊЕ 20 МРТВИХ У НАГОРНО-КАРАБАХУ Људи чекали у реду за гориво када је дошло до експлозије: РАСТЕ ЦРНИ БИЛАНС, повређено скоро 300 особа (ФОТО, ВИДЕО)

Најмање 20 људи је погинуло, а скоро 300 је повређено у снажној експлозији на бензинској пумпи у региону Нагорно-Карабаха, док су хиљаде етничких Јермена побегле са отцепљене територије након што је азербејџанска војска преузела пуну контролу над њом у муњевитој офанзиви прошле недеље.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Siranush Sargsyan)

Локалне јерменске власти саопштиле су да је 290 људи примљено у болнице, од којих су десетине "још у критичном стању" након експлозије у објекту у близини регионалне престонице Степанакерта у понедељак увече.

Узрок експлозије остаје непознат.

Велики број људи чекао је у реду испред бензинске пуме у којој се догодила експлозија јер им је обећано гориво, према сепаратистичким властима Нагорно-Карабаха. У региону је владала велика несташица горива током 10-месечне блокаде од стране Азербејџана, која је такође довело до очајничке несташице хране и воде.

Фото: Танјуг (Siranush Sargsyan's Twitter account via AP)

Азербејџанска војска разбила је јерменске снаге у 24-сатном нападу прошле недеље, приморавајући сепаратистичке власти да пристану да положе оружје и започну разговоре о "реинтеграцији" Нагорно-Карабаха у Азербејџан након три деценије сепаратистичке владавине.

Раније је објављено да у Нагорно-Карабаху нема довољно лекова за пружање помоћи, те да је одређени број повређених потребно пребацити на друга места.

Више од 13.000 људи ушло у Јерменију

Више од 13,5 хиљада људи је већ ушло у Јерменију из азербејџанског региона Нагорно-Карабаха, саопштиле су данас јерменске власти.

Све већи број етничких јерменских избеглица бежи из Нагорно-Карабаха након што је Азербејџан прошле недеље заузео спорни регион у којем као већина живи око 120.000 етничких Јермена.

Прва група избеглица из Нагорно-Карабаха у пограничном селу Корниџор у Јерменији 24. септембра

До 8:00 часова 26. септембра, у Републику Јерменију је из Нагорно-Карабаха ушло 13.550 интерно расељених лица. Подаци о регистрацији њих 11.000 су већ обрађени, а разлози 2.550 људи се још разјашњавају, наведено је у саопштењу јерменске владе на друштвеним мрежама, преноси агенција РИА Новости.

Влада Јерменије је саопштила да ће свим грађанима који немају унапред одређено место становања бити обезбеђен одговарајући смештај.

БЛИЦ

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести