Наставља се топлотни талас, У Јапану више људи у болници

ТОКИО: Јапан је и данас, четврти дан заредом на удару топлотног таласа, пошто је престоница Токио оборила скоро 150 година старе температурне рекорде за јун, а власти позивају становништво да користи мање струје уз упозорење да ће снабдевање електричном енергијом бити отежано.
vrucina sunce
Фото: pixabay.com

Током три дана, температура у централном Токију била је изнад 35 степени Целзијуса, што је најтоплији низ од када су метеоролози почели да бележе температуре 1875. године, док је у граду Исесаки, северозападно од главног града, током викенда забележено рекордних 40,2 степени, преноси Ројтерс.

Број хоспитализација због екстремних температура порастао је од јутрос, од када је 13 особа пребачено у болницу, према локалним медијима, док су најмање две умрле од последица топлотног удара.

Већ други дан власти траже од потрошача у Токијској области да штеде струју како би избегли рестрикције, мада су због овакве ситуаиције власти ублажиле своја упозорења.

"Очигледно има неких старијих људи који су искључили своје клима уређаје јер тражимо од људи да штеде електричну енергију, али молим вас - кад је овако вруће, немојте оклевати да се расхладите“, саопштио је министар трговине и индустрије Коичи Хагиуда на конференцији за новинаре, наводи Ројтерс.

Снабдевање електричном енергијом Јапана је отежано од када је земљотрес у североисточном делу земље у марту приморао неке нуклеарне електране да обуставе рад.

Званичници су затворили и неколико застарелих фабрика фосилних горива у покушају да смање емисију угљен-диоксида.

Ти проблеми, заједно са порастом потражње за електричном енергијом, у околностима високих температура довели су до несташице струје.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести