НАТО одржао војну вежбу у Румунији, тестиран ХИМАРС

БУКУРЕШТ: Амерички и француски војници који су део борбене групе НАТО у Румунији одржале су војну вежбу са циљем тестирања одбране источног бока алијансе.
n
Фото: Tanjug (AP Photo/Andreea Alexandru)

Заједничке борбене вежбе на полигону за обуку Капу Мидији на обали Црног Мора, назване "Краљевски орао 23", обухватиле су око 350 припадника мултинационалних борбених група који су вежбали испаљивање бојеве муниције из мобилног ракетног вишецевног система ХИМАРС америчке производње, преноси АП.

Француски генерал Трикан де ла Гут, који предводи борбену групу, рекао је у изјави за медије да је циљ вежби да се "јачање заједничке способности" унутар мултинационалне групе у случају да се суочи са "стварним одбрамбеним сценаријем".

Као одговор на руску инвазију на Украјину прошлог фебруара, НАТО је појачао присуство на источном крилу Европе, укључујући слање додатних мултинационалних борбених група чланицама Алијансе Румунији, Мађарској, Бугарској и Словачкој.

НАТО је у јануару распоредио осматрачке авионе у Румунију, одакле ће обављати мисије праћења руских војних активности у близини граница алијансе.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести