Немачка: Шири се индијски сој - Европу очекује нови проблем

БЕРЛИН: Индијски сој корона вируса све се више шири, а према немачком експерту и политичару Социјалдемократске партије (СПД) Карлу Лаутербаху, због тога би се Европа могла наћи пред новим проблемом.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

Индијски сој под скраћеницом Б.1.617 је опасна комбинација британског и јужноафричког соја.

Тај сој већ је стигао у Европу и потврђен је у Великој Британији.

"Нова мутација Б1.617 се масивно шири. Пошто она може заобићи и вакциналну заштиту, Европу очекује проблем", написао је Лаутербах на твитеру.

Леви: Осми случај индијског соја, вакцина делимично ефикасн

ТЕЛ АВИВ: Директор израелског Министарства здравља Хези Леви потврдио је данас да је у земљи регистрован осми случај варијанте корона вируса која је први пут идентификована у Индији и да се верује да је вакцина Фајзер/ Бионтек бар делимично ефикасна против ње.

Првих седам случајева индијске варијанте откривено је у Израелу прошле недеље међу људима који су дошли из иностранства и који су од тада прошли прелиминарна тестирања, саопштило је Министарство здравља.

"Утисак је да Фајзерова вакцина ефикасна против овог соја, мада је она нешто мања", рекао је Леви за државни радио Кан, преноси Ројтерс.

Израел, чија је популација 9,3 милиона, у потпуности је вакцинисао око 81 одсто становника старијих од 16 година, а инфекције и хоспитализације услед ковид-19 нагло опадају.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести