Нови број "Шарли ебдо" опет са карикатурама пророка Мухамеда

ПАРИЗ: Нови број француског сатиричког недељника "Шарли ебдо", на којем раде преживели чланови редакције десетковане у прошлонедељном масакру у Паризу, садржаваће карикатуре пророка Мухамеда,

 објавио је данас адвокат тог листа Ришар Малка.Специјално издање листа, које излази у среду, биће штампано на 16 различитих језика за читаоце широм света, рекао је колумниста "Шарли ебдоа" Патрик Пелу, а пренела агенција АФП.

Раније је саопштено да ће нови број листа бити штампан у милион, уместо уобичајених 60.000 примерака, а имаће осам уместо досадашњих 16 страна.Малка је у изјави за Француски радио рекао да ће се у новом броју пророк Мухамед, поред осталих, "очигледно поново наћи на мети сатире, како бисмо показали да редакција неће ни милиметра попустити пред екстремистима који покушавају да је ућуткају".

Браћа Саид и Шериф Куаши, која су у прошлу среду у нападу на редакцију "Шарли ебдоа" убили 12 људи, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и још три члана редакције, викали су после напада да су "осветили пророка Мухамеда".Лист "Шарли ебдо" је у прошлости више пута објављивао сатиричке карикатуре пророка Мухамеда, што је у неким муслиманским земљама изазвало велики бес и одржавање протеста. Редакција француског листа је због претњи радикалних муслимана од 2006. имала полицијску заштиту.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести