Њујоршка полиција: Тајмс сквер најбезбедније место на свету

ЊУЈОРК: Тајмс сквер ће за овогодишњу новогодишњу ноћ бити "најбезбедније место на планети Земљи", оценио је данас шеф њурошке антитерористичке јединице Џон Милер.
e
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, хиљаде полицајаца биће на дужности током прославе у уторак увече, заједно са специјализованим јединицама наоружаним дугим цевима, у пратњи паса дресираних за откривање експлозивних направа и уз друге предузете мере.

Први пут, полицијски дронови требало би да надзиру велику прославу - годину дана након што је киша приземљила посматрачке мале беспилотне летелице, током дочека 2019, а Милер каже да примена различитих безбедносних алата и техника даје полицији "разнолике шансе да ухвати нешто што би покушало да прође".

"Тајмс сквер ће вероватно бити најбезбедније место на планети Земљи за новогодишње вече, јер нико други не улаже толико труда у догађај попут овог", рекао је Милер, преноси Глас Америке.

Како наводи тај медиј, улице око Тајмс сквера биће затворене за саобраћај возила неколико сати пре поноћи, а полицијска возила и камиони напуњени песком биће позиционирани тако да зауставе евентуални покушај улетања колима у масу.

Сви који намеравају да присуствују фестивалу који ће бити испуњен конфетама, треба да очекују да ће бити прегледани детекторима метала пре неког што приђу једном од 65 испостава за посматрање прославе, које су организоване да би се спечило препуњавање самог Тајмс сквера.

Ранчеви, столице и ручни фрижидери забрањени су, као и коришћење личних дронова. И немојте ни помислити на то да отворите пенушаво вино, или неко друго жестоко пиће - њујоршка полиција саопштила је да је алкохол строго забрањен.

Не постоје никакви тоалети, а свако ко оде неће моћи да се врати на своје место.

Полиција ће надзирати прославу са више од 1.000 камера, чему ће бити придодати снимци из полицијских хеликоптера и дронова.

Неколико полицијских дронова опремљено је камерама за термално снимање са могућношћу 3Д мапирања, као и камерама са снажним сочивима која могу да значајно зумирају појединца.

Од прошле Нове године, ова опрема је коришћена за обезбеђивање других догађаја у граду, попут Марша жена или параде на Дан светог Патрика.

 

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести