ОБРУШИЛО СЕ ОКНО РУДНИКА ЗЛАТА Погинуло 70 рудара у Малију (ВИДЕО)

БАМАКО: Званичници у Малију саопштили су да је више од 70 људи погинуло након што се обрушило окно нерегуларног рудника злата и потврдили да се наставља потрага за несталим рударима изразивши бојазан да би број жртава могао се повећа.
1
Фото: YoutubePrintscreen/Al Jazeera English

Карим Берте, високи званичник државне Националне дирекције за геологију и рударств Малија, потврдио је агенцији Асошиејтед прес да је у питању несрећа, али за сада није јасно шта је изазвало колапс рударског окна крајем прошле недеље у округу Кангаба у региону Куликор на југозападу Малија.

Овакве незгоде су уобичајене у Малију, трећем по величини произвођачу злата у Африци, а рудари који илегално копају руду често се оптужују да игноришу обавезне безбедносне мере, посебно у удаљеним областима.

"Држава мора да уведе ред у овај сектор занатског рударства како би се у будућности избегле овакве несреће", рекао је Берте.

Министарство рударства Малија у званичном саопштењу изражава "дубоко жаљење" због колапса рударског окна и губитка људских живота и апелује на рударе, као и на заједнице које живе у близини рудника да "поштују безбедносне мере".

Последњих година постоји забринутост да би профит од нерегулисаног рударења на северу Малија могао да користи исламским екстремистима који су активни у том делу земље, али регион у коме се догодила најновија несрећа налази се далеко јужније, близу главног града Бамака.

"Злато је далеко најважнији изворни производ Малија и чини више од 80 одсто укупног извоза у 2021. години", наводи се у саопштењу

Управе за међународну трговину при Министарству трговине, уз напомену да више од два милиона људи, или преко 10 одсто становништва Малија, остварује основне приходе за живот од рударења. Министарство рударства Малија је саопштило да ова земља на западу Африке има око 800 тона златних резерви. 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести