Огромна већина Украјинаца је за наставак оружаног отпора

КИЈЕВ: Огромна већина Украјинаца верује да би земља требало да настави оружани отпор руској војсци, показало је истраживање, у оквиру којег је 86 одсто анкетираних рекло да је неопходно наставити борбу против освајача.
u
Фото: Youtube Printscreen

Истраживање је спровео Кијевски међународни институт за социологију (КИИС) од 21. до 23. октобра и у оно указује на да је већина за наставак оружаног отпора, чак иако потрају напади ракета и дронова на украјинске градове, пренео је Ројтерс.

Проценат људи који подржавају отпор остао је висок и износи 69 одсто, чак и у источним регионима Харкова и Доњецка, где је било много више борби и где је велики број људи који говоре руски.

Подсећа се да су у јесењој контраофанзиви украјинске снаге заузеле територију у оба региона, који се граниче са Русијом.

За наставак борбе против руских освајача је две трећине свих испитаника који су на питање одговорили на руском, а не на украјинском, док је 89 одсто оних који су одговорили на украјинском, показало је истраживање.

Заменик директора КИИС-а, Антон Хрушецкиј, рекао је да резултати истраживања показују да је руско гранатирање украјинских градова постигло супротан циљ уместо „да примора Украјинце да се предају“.

"Да, терор се наставља, људи гину или бивају повређени, украјинске породице су принуђене да вечери проводе у мраку, али национални бол од губитака и разарања не плаши људе", рекао је он.

КИИС је анкету спровео прошлог месеца и она је показала да се 87 одсто Украјинаца противи било каквим територијалним уступцима Русији.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести