Око 7.000 побуњеника напустило источну Гуту

ДАМАСК:  Око 7.000 побуњеника и чланова њихових породица напустило је данас источну Гуту у склопу споразума договореног са Русијом да се та енклава преда сиријској влади, известили су руски медији и Сријиска опсерваторија за људска права.
Sirija Foto: Hawar News Agency via AP, ilustracija
Фото: Hawar News Agency via AP, ilustracija

Побуњеници постепено напуштају Гуту од четвртка и користећи сигуран прелаз одлазе у Идлиб на североисток Сирије, након што су у Гути претрпели тежак пораз од сиријске војске подржане руским снагама, пренео је Ројетрс. Конвој од најмање 100 аутобуса напустило је источну Гуту око три сата ујутру по локалном времену, већину су чинили побуњеници и њихове породице, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Тасс је јавио да је укупно у последња три дана 13.190 побуњеника напустило источну Гуту и отишло у Идлиб.Последње подручје у Гути које је под конторлом побуњеника је град Дума, где је на хиљаде људи у склоништима.

Дума је под контролом Џаиш ал-ислама, који преговара са Русијом, али јавно одбија идеју да се пребаци на северозапад земље називајући то "принудним расељаваљем" које доприноси политици демографских промена.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести