Олуја у северној Калифорнији, стигао "Ананас експрес"

САН ФРАНЦИСКО:  Јака олуја, позната под називом "Ананас експрес", погодила је север Калифорније и донела обилне падавине.
Kalifornija/JOHN CETRINO
Фото: EPA/JOHN CETRINO

Национални парк Јосемити је затворен, а олуја прети да покрене клизишта у савезној америчкој држави, која је претрпела стравичне последице пожара прошле јесени.Олуја би могла да представља и први тест за делимично поправљени део највише бране у САД, која се замало срушила прошле године, преноси АП. 

Национална метеоролошка служба саопштила је да је у многим областима пало око пет центиметара кише у протекла 24 часа, док је у месту Венадо у округу Сонома пало скоро 12 центиметара кише, преноси АП. Због поплава су затворени поједини путеви, а на међународном аеродрому у Сан Франциску отказано је око 150 летова, док су остали летови одложени за сат времена или више. 

У међувремену, званичници пазе на језеро Оровил, где би олуја могла да представља први тест за преливник бране, који је уништен прошле године. Власти наводе да ће можда употребити преливник уколико ниво воде достигне 253 метара.Вода је тренутно на нивоу од око 241 метар. 

Како је раније најављено, на планинама у региону Санта Круза могло би да падне и до 20 центиметара кише за три дана, због чега метеролози упозоравају на могуће поплаве, клизишта и одроне.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести