Пакистан оборио два индијска војна авиона

ИСЛАМАБАД:  Пакистан је саопштио данас да је оборио два индијска војна авиона у ваздушном простору свог дела Кашмира и да је једног пилота ухапсио, јавља ББЦ.
Pakistan oborio dva indijska aviona Foto: AP Photo/Fareed Khan
Фото: AP Photo/Fareed Khan

Пакистански војни портпарол генерал-мајор Асиф Гафор каже да је један авион пао на територију која је под контролом Пакистана, а други на територију Индије.Америчка агенција АП јавља да су индијски авиони оборени након што су прешли линију контроле која дели Кашмир на пакистански и индијски део.

Након извештаја о пакистанској акцији, индијске власти затвориле су најмање четири аеродрома у северном делу земље, изјавио је владин званичник за Ројтерс.Индија је у уторак покренула ваздушне нападе унутар Пакистана у којима је убијено на стотине екстремиста у камповима за обуку. Ти напади били су одмазда за милитантни напад на индијске трупе у Кашмиру под индијском управом.

Тензије између две земље су повишене од самоубилачког напада 14. фебруара на индијски паравојни полицијски конвој, у којем је погинуло најмање 40 војника.Пакистанско министарство спољних послова је такође саопштило и да су покренути ваздушни напади дуж линије контроле која дели Кашмир на пакистански и индијски део.

 Пакистан заробио два индијска пилота

ИСЛАМАБАД: Пакистанска војска је саопштила данас да су два индијска пилота заробљена након што су пакистанске ваздухопловне снаге обориле њихов авион на пакистанској страни спорног региона Кашмира.Портпарол пакистанске војске, генерал-мајор Асиф Гафор, каже да је један од пилота повређен и да је примљен у војну болницу, док је други у притвору, преноси агенција АП.

Пакистанска војска је претходно саопштила да је авион индијског ваздухопловства оборен на пакистанској страни "линије раздвајања" у Кашмиру.Гафор је рекао и да индијски пилоти имају "добар третман", али није споменуо могућност њиховог враћања у Индију.

Индијски медији јављају да су аеродроми у индијском делу Кашмира затворени за цивилни саобраћај убрзо након што је на том подручју оборен индијски авион.Новинска агенција "Прес Траст Индија" јавља да се ови аеродроми налазе у Сринагару, Џаммуу и Леху.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести