Папа стигао у тродневну посету Грчкој

АТИНА: Папа Фрања упозорио је данас на „повлачење демократије“ у Европи и свету, у свом првом говору у Атини на почетку тродневне посете Грчкој.
1
Фото: TANJUG/ Costas Baltas/Pool via AP

„Овде је рођена демократија. Данас долази до повлачења демократије, не само на Старом континенту. Учешће свих је од суштинског значаја не само за постизање циљева, већ зато што говори о томе ко смо ми“, рекао је Папа грчким и ватиканским званичницима, као и католичким бискупима који су присуствовали церемонији добродошлице у председничкој вили, преноси Катимерини.

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу пожелела је добродошлицу папи Фрањи у Атини, износећи похвале за његов рад и његову „дубоку друштвену осетљивост“.

Папа Фрања допутовао је у Атину, у оквиру обиласка медитеранских земаља током којег жели да укаже на патње миграната и избеглица.

После дводневне посете Кипру, папа је стигао у Грчку, једну од главних улазних тачака миграната у ЕУ који беже од рата и сиромаштва на Блиском истоку и у Африци, наводи агенција Ројтерс.

Грчке власти забраниле су протесте у центру Атине током тродневне папине посете, где су здравствени радници за данас планирали одржавање скупа испред парламента поводом увођења обавезне вакцинације.

Папа Фрања ће у недељу, 5. децембра, други пут обићи острво Лезбос и посетити центар за прихват миграната који је изграђен након што је озлоглашени камп Морија изгорео у пожару прошле године.

Током претходне посете 2016. године, папа је лично обишао Морију, препуњени камп који је био познат по веома лошим условима за живот.

Он је тада повео назад у Рим својим авионом три породице из Сирије, а сада је организовао да 50 миграната буде пребачено из Кипра у Италију након његовог путовања, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести