Председник Финске потврдио одлуку о чланству у НАТО

ХЕЛСИНКИ: Фински председник Саули Нинисто потврдио је данас да ће његова земља поднети захтев за чланство у НАТО-у, а фински парламент ће сутра о томе одржати расправу, после чега се очекује да ће потврдити одлуку државног врха, јавиле су агенције.
1
Фото: Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtiuva via AP)

Председник и владин одбор за спољне послове одлучили су да Финска поднесе захтев за чланство у НАТО, рекао је Нинисто на конференцији за медије у Хелсинкију, пренео је Тасс.

Премијерка Сана Марин објаснила је да ће влада сада упутити ту одлуку парламенту и да очекује да ће је наредних дана скупштина усвојити.

"У Финској је пред нама још парламентарна процедура, али верујем да ће парламент одлучно и одговорно да се изјасни о овој историјској одлуци", рекла је данас премијерка Сана Марин.

Фински парламент ће сутра одржати расправу о уласку Финске у НАТО, а очекује се да ће одлука бити усвојена у уторак, преноси Риа новости.


Разговор с Путином био сталозен, без претњи

Фински председник изјавио је да је његов последњи разговор са руским колегом Владимиром Путином о жељи Хелсинкија да уђе у НАТО био "сталожен" и да није било никаквих претњи.

Он је потврдио да сматра да је улазак (у НАТО) грешка. Не претимо вам. Кад се узме све у обзир, разговор је протекао, веома, могу да кажем, смирено и сталожено, рекао је Нинисто за ЦНН, пренео је Ројтерс.


Објава је дошла након што су Нинисто и премијерка Сана Марин изјавили у четвртак да предлажу улазак те земље у НАТО, након напада Русије на Украјину.

Русија, која дели 1.300 километара дугу границу са Финском, саопштила је да би била грешка да Хелсинки уђе у Северноатланску алијансу и да би то нарушило билатералне односе, подсећа британска новинска агенција.

Нинисто је позвао руског председника Владимира Путина у суботу да му саопшти планове о уласку Финске у НАТО.

Путин је рекао да ће такав потез нарушити руско-финске односе.

"Ја, или Финска, нисмо познати по томе да се шуњамо около и да тихо нестајемо иза угла. Боље је рећи директно оно што је већ речено, саопштити то такође и другој страни, и то је нешто што сам желео да урадим", рекао је Нинисто о разговору који је имао са Путином у суботу.

Ројтерс додаје да се очекује ускоро и да Шведска прати пример Финске, након што је јавна подршка за улазак те скандинавске државе у НАТО порасла због бриге за безбедност.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести