Председник пољског парламента подноси оставку због скандала

ВАРШАВА:  Председник пољског парламента Марек Кучински најавио је за петак оставку након што је избио скандал због оптужби да он и чланови његове продице пречесто користе владине авионе.
poljska
Фото: Tanjug (freeimages)

Та афера прети да наруши углед владајуће десничарске Партије закона и правде пред парламентарне изборе заказане на октобар. Кучински је оставку најавио у присуству лидера странке Јарослава Качинског, преноси АП. 

Кучински је инсистирао на томе да није урадио ништа лоше и да је једноставно много летео да би се састајао са становницима малих градова удаљених од престонице Варшаве. Он је објаснио да оставку подноси зато што јавно мњење оцењује његове акције у негативном светлу.

У центру пажње пољске политичке сцене данима је била афера названа "Ер Кучински".Откривено је да је председник парламента летео владиним авионом од Варшаве до родног града Жешова, удаљеног око 280 километара.

У једном сллучају његова супруга је наводно била једини путник у авиону. Лидер странке Јарослав Качински је рекао да Кучински није прекршио закон, али је додао да странка жели да одговори на бес јавности и да покаже да се држи високих етички стандарда.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести