Путин одобрио учешће Абрамовича у преговорима Русије и Украјине?

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин лично је одобрио учешће бизнисмена Романа Абрамовича у руско-украјинске мировне преговоре, рекла су за Фајненшел тајмс два добро упућена званичника.
roman_abramovic/Tanjug
Фото: Танјуг/AP/Martin Meissner, File

Један од њих каже да је Путин сигнализирао позитиван одговор пошто је Абрамович предложио Кремљу да би могао да одигра улогу посредника.

"Он заиста има сагласност са највишег нивоа на обе стране", рекао је добро упућени званичник.

Абрамович се састао и са високим званичником канцеларије председника Украјине Володимира Зеленског како би помогао у организовању разговора, преноси Фајненшел тајмс позивајући се на три извора.

Руски милијардер нашао се на мети санкције ЕУ и Велике Британије. Међутим, Зеленски је затражио од САД да Абрамовича не ставе на своју листу санкционисаних због наводне улоге посредника у разговорима у примирју, писао је и Вол стрит џурнал.

Портпарол Кремља у четвртак није желео да коментарише наводе да је Абрамович добио лично одобрење председника Путина, већ је додао да је он учествовао у организовању почетних разговора које сада воде преговарачки тимови Украјине и Русије.

Абрамович се почетком месеца састао и са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером у Москви заједно са шефом руске делегације у преговорима са Украјином Владимиром Мединским. Медији су снимили и како је његов приватни авион слетео на кратко у Израелу и Турској, чији лидери такође учествују као посредници у преговорима.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести