Путин: Руска морнарица добија 26 нових ратних бродова

САНКТ ПЕТЕРБУРГ:  Руска Морнарица ће ове године добити 26 нових ратних бродова, од којих ће четири бити наоружана новим "калибр" ракетама, рекао је данас на прослави Дана Морнарице председник Русије Владимир Путин.
Dan mornarice, Vladimir Putin foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky
Фото: AP Photo/Dmitri Lovetsky

"Добар темпо поновног опремања и надограђе је велика заслуга људи у нашем бродоградилишном сектору, резултат је њиховог професионализма и одговорности", поручио је Путин, преноси ТАСС.Он је додао да је ова надоградња руске флоте узрокована потребом да се испуне захтеви данашњег времена.

"Калибр" крстареће ракете лете на изузетно ниским висинама и на тај начин имају већу шансу да пробију непријатељске противракетне системе.

Прослава Дана руске Морнарице почела је данас у Санкт Петербургу са главном морнаричком парадом коју надгледа руски председник и врховни командант оружаних снага.

"Руска флота која успешно обавља задатак одбрамбених потенцијала наше земље, тако остварујући кључан допринос борби против међународног тероризма, игра огромну улогу у обезбеђивању стратешке једнакости", казао је руски председник, преноси Тасс.

Он је додао да су "част, храброст, посвећеност и оданост заклетви били и остали срж изузетних победа" припадника руске морнарице.Парада је почела на реци Неви, а у њој учествује 4.000 војних, око 40 борбених бродова, 40 борбених авиона и хеликоптера.

Фото: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Јутрос су подигнути мостови на Неви како би ратни бродови могли да прођу, а посада пет бродова украшених заставама поређала се у униформама на палуби.Команданти морнарице, такође, су били поређани у линији на Енглеском насипу, а сви насипи су украшени заставама светог Андреја.

Путин се у пратњи министра одбране Сергеја Шојгуа и главног команданта руске морнарице Владимира Корољева укрцао на председнички брод који је кренуо Невом од Петропавловске тврђаве где је Путин поздравио посаде морнаричких бродова.

Официри руске морнарице поздравили су председника узвицима "Ура, ура, ура", а након тога је његов брод пристао код енглеског насипа.Он је истакао да је руска флота више од 300 година бранила статус Русије као поморске силе способне да са одлучношћу заштити своје националне интересе.

Подсетио је на снагу "светог морнаричког братства"."Оправдано смо поносни на нашу морнарицу, на њен највиши ниво борбене спремности, стратешке, тактичке и оперативне способности, снагу и лепоту наше руске флоте", казао је Путин.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести