Путин: Запад обуздава Русију зато што им је конкурент

МОСКВА: „Запад је покренуо своју политику обуздавања Русије јер је земља почела да излази из тешкоћа и да се развија као конкурент”, сматра руски председник Владимир Путин.
putin
Фото: Tanjug (AP)

‘‘Запад је почео да води такву политику чим је Русија почела да се извлачи из својих тешкоћа, посебно када је повратила своје уставно јединство, што није било лако учинити, када је почела да се развија, видели су да Русија постаје конкурент, како у политичкој арени, тако и у области међународне безбедности“, рекао је Путин на састанку са учесницима Конгреса младих научника, преноси ТАС С.

Путин сматра да се ограничења и санкције уводе под изговором осигуравања безбедности САД, али да је то потпуна бесмислица, јер се по њему ради о покушају обуздавања развоја Русије.

На састанку са учесницима Конгреса младих научника у Сочију, Путин се осврнуо на санкције које је америчка страна увела против Института за физику и технологију у Москви крајем новембра.

„На који начин ваш Институт угрожава безбедност САД? Ни на који, то је потпуна глупост. Постоји само једно објашњење, покушај обуздавања развоја“, оценио је Путин.

Он је објаснио да је средином деведесетих година прошлог века Русија била свима добра и свима се допадала „када су јој слали кромпир у оквиру хуманитарне помоћи“.

„Хвала и на томе, многи су то искрено радили, знам и искрено говорим о томе, јер сам разговарао са тим људима у Санкт Петербургу“, додао је Путин.

Према његовим речима, чим је Русија почела да излази из тешке ситуације, када је почела да се развија, почели су да гледају на њу као на конкуренцију па се ситуација променила и на политичкој сцени, и у међународној сфери, и у производњи, науци, енергетици.

„А то им се већ не допада. И наши такозвани партнери су почели да воде политику обуздавања“, констатовао је председник Русије.

Он је објаснио да би ојачаваје суверенитата могао да буде могући одговор на западне санкције.

„Понекад се стиче утисак да се различите политичке снаге у САД једноставно такмиче међусобно, показујући своје антируско расположење, и тако зарађују поене у унутрашњој политици“, рекао је руски председник.

Путин је кроз шалу нагласио да последњих дана стално разговара о санкцијама, и да су оне између осталог, биле тема и током јучерашњег разговора са америчким председником Џозефом Бајденом.

Амерички и руски председник одржали су у уторак видео састанак који је трајао више од два сата, током којег су разговарали о Украјини и другим споровима у америчко-руским односима.

Према саопштењу Беле куће, Бајден је пренео Путину да је Запад забринут да ће Русија напасти Украјину и упозорио на „снажне економске и друге противмере“ које би уследиле ако Москва започне војни сукоб.

Из Кремља је после састанка саопштено да је Путин позвао Бајдена да се престане са праксом пребацивања одговорности за ескалацију ситуације око Украјине на Русију, и да је цео разговор оценио као искрен и послован.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести