Рат у Украјини плаћа несрећни народ, а не хипстери у Њујорку или богати Руси

ЗАГРЕБ: Хрватски председник Зоран Милановић рекао је да са неверицом и страхом прати рат у Украјини, чију цену плаћа  "несретни народ", а не "хипстери у Њујорку или богати Руси".
zoran milanovic
Фото: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandić

Указујући да ће за два дана бити годишњица рата, Милановић каже да просто не може а верује да се то догађа и да иде у правцу у коме иде.

Подсетио је и да он годину дана говори о томе ко је одговоран за тај сукоб и ко је шта требало да направити, те додао да од сада то више неће чинити.

Дотакао се и изјаве Рона ДеСантиса, републиканског гувернера Флориде који се сматра једним од најизгледнијих противкандидата бившем председнику Доналду Трампу за номинацију странке за надолазеће председничке изборе.

Милановић је рекао да је ДеСантис критиковао америчког председника Бајдена, који је у понедељак посетио Кијев, а у уторак Варшаву и додао да је овај републиканац  страх од Русије у НАТО државама прогласио неутемељеним јер се Русија показала "војном силом трећег реда".

За демократског шефа државе рекао је да је забринут за границе на другом крају света, а није "учинио ништа за безбедност" америчке границе.

Упитао је шта је закључак и истакао да он то сугерише све време украјинског сукоба, иако је председник мале Хрватске, у нади да ћ се ствар зауставити, јер је све опасно и неконтролисано.

За ДеСантиса је рекао да је један од навише позиционираних Американаца, који, како је рекао, има дебело упориште, али не у естаблишменту, већ у бирачком телу.

Поновио је да је сукоб у Украјини и "амерички рат, као што је руски" те да ће се договор на крају постићи између Вашингтона и Москве.

Цену не плаћају шминкери на Флориди, хипстери у Њујорку, нити богати Руси још увек, не они најбогатији, него плаћа тај несретни народ и ми који се тресемо, рекао је Милановић, пренео је хрватски портал Индекс.

Рекао је и да су "неки људи у Европи" сукобу у Украјини пришли с "тоталним набојем емоција и мржње".

За хрватског шефа дипломације и премијера Андреја Пленковића, у контексту хрватског придруживања производњи стрељива за Украјину рекао је да "знају потребе украјинске војске", али не и хрватске, "јер их се то не тиче".

Министар спољних послова Гордан Грлић Радман је ове седмице коментарисао Милановићеву изјаву да Хрватска стоји катастрофално по питању залиха стрељива, рекавши да је он то говорио "онако, лаконски".

Милановић је с тим у вези упитао одакле се министар разуме у то.

           

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести