Републиканци траже другог кандидата, не желе Трампа

ВАШИНГТОН: Две велике конзервативне групе су сигнализирале да су отворене да у трци за Белу кућу 2024. године подрже другог кандидата уместо Доналда Трампа, што је најновији знак све гласнијег дела Републиканске партије да је време да се партија окрене новом председничком кандидату, преноси АП.
donald tramp, Fonet
Фото: FoNet

Дејвид Мекинтош, председник утицајне групе Клуб за раст, рекао је данас да је та група позвала неколико потенцијалних републиканских кандидата на самит донатора на Флориди следеćег месеца, али Трамп као једини проглашени главни кандидат у трци до сада, није међу њима.

Како је навео, позвани су гувернер Флориде Рон ДеСантис, који се сматра Трамповим највећим опонентом, заједно са бившом гувернерком Јужне Каролине Ники Хејли, бившим потпредседником Мајклом Пенсом, бившим државним секретаром Мајком Помпеом, сенатором Тимом Скотом из Јужне Каролине и гувернером Вирџиније Гленом Јангкином.

Мислимо да би било сјајно да их наши чланови чују, виде шта имају да кажу, где желе да воде земљу, рекао је Мекинтош.

Његови коментари су уследили након меморандума који је током викенда објавила конзервативна заговарачка група Американци за просперитет у којем се наводи да је група спремна да подржи другог кандидата на предизборима Републиканске странке.

Тензије између Трампа и обе групе нису нове, али њихова спремност да се ангажују око предлога другог кандидата може само да охрабри најмање десетак потенцијалних ривала који размишљају о кампањама.

Очекује се да ће Хејли објавити своју кампању за изборе 2024. следеће недеље у Јужној Каролини.

Обе групе се придружују неколицини мегадонора који су последњих месеци сигнализирали да траже новог председничког кандидата.

Трамп се суочава са низом правних проблема, али је и даље најдоминантнија личност у странци и веома ефикасан прикупљач средстава, ослањајући се на мрежу малих донатора, наводи АП.

Американци за просперитет (АФП), група коју су основали милијардери, индустријалци браћа Кох, дуго се сукобљавају с Трампом.

Њихова значајна мрежа одбила је да подржи њега или било ког кандидата на председничким изборима 2016. и 2020. године, подсећа АП.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести