Румунија: 13 беба заражено „златним стафилококом“

БУКУРЕШТ: Румунске здравствене власти привремено су затвориле породилиште у Букурешту пошто је утврђено да је 13 беба које су тамо недавно рођене, заражено „златном стафилококом“ - бактеријом отпорном на антибиотике.
bebe
Фото: Dnevnik.rs

Министарство здравља је саопштило да ће болница „Ђулести“ у Букурешту обуставити пријем трудница пошто је код новорођенчади пронађена бактерија „стафилокок ауреус“, преноси АП.

Директорат за јавно здравље саопштио је да је код 11 особа запослених у породилишту откривено да су преносници те бактерије, те да су оне привремено упућене на боловање како би биле подвргнуте лечењу.

Дечија болница „Григор Александру“ саопштила је да је у тој установи на лечењу због бактерије најмање шест беба које су недавно рођене у „Ђулестију“.

Бебе немају температуру, наводи се у саопштењу, без других информација о њиховом здравственом стању.
Министарство је саопштило да ће породилиште бити затворено ради чишћења и дезинфекције након што су пацијенти отпуштени.

Болница „Ђулести“ је саопштила да је отказала десетине царских резова који су били заказани за наредну недељу, а да ће ти захвати бити обављени у другим државним болницама у румунској престониоци.

Иначе, реч је о бактерији која често живи на кожи или у ноздравама, али не изазива никакве симптоме.

Та бактерија, међутим, може постати опасна ако доспе у крвоток, уништавајући срчане залиске или изазивајући друга оштећења.

Тридесет одсто људи су дугорочни преносници „златног стафилокока“, кажу микробиолози.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести