Русија изненађена коментарима Бореља о посети Москви

„Били смо изненађени када смо прочитали Борељове оцене резултата посете, оне су у приличној супротности са његовим изјавама датим на конференцији за штампу у Москви“, наводи се у саопштењу МИП Русије
moskva
Фото: pixabay.com

МОСКВА: Русија је изненађена оценама посете Москви које је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ објавио на свом блогу по повратку у Брисел, јер се оне разликују од његових претходних изјава, саопштило је вечерас руско Министарство спољних послова.

„Били смо изненађени када смо прочитали Борељове оцене резултата посете, оне су у приличној супротности са његовим изјавама датим на конференцији за штампу у Москви“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије које преноси Спутњик.

Додаје се да је Борељ на завршној конференцији за новинаре са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом „имао све могућности да одмах да сопствену оцену“ посети Москви, што је, како је истакнуто, и учињено.

„Нико га није ограничавао, ни у времену, ни у формату. Могуће је да је по доласку у Брисел шефу европске дипломатије објашњено шта је требало да нагласи, али онда то само потврђује како и ко заправо формира политику Европске уније“, истакло је Министарство спољних послова Русије.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ боравио је у посети Москви од 4. до 6. фебруара и том приликом се састао са министром спољних послова Лавровом.

Ово је била прва посета шефа европске дипломатије руској престоници од 2017. године.

Након повратка у Брисел, Борељ је на свом блогу написао да се Русија све више удаљава од Европске уније, као и да „Русија не жели да искористи прилику за конструктивнији дијалог“.

Борељ је истакао и да Русија доживљава демократске вредности као егзистенцијалну претњу.

Борељ је претходно у Москви рекао да постоје области у којима Русија и Европска унија могу и треба да сарађују, јер ће у том случају постићи добре резултате, и да се Брисел, према његовим речима, залаже за дијалог са Москвом, упркос потешкоћама у односима.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести