Борељ: Напето с Лавровом, Европа и Русија се удаљавају

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сумирао је посету Москви у данас објављеном блогу, у којем је открио да је у појединим тренуцима имао јако напете разговоре са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

БРИСЕЛ: Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сумирао је посету Москви у данас објављеном блогу, у којем је открио да је у појединим тренуцима имао јако напете разговоре са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом и оценио да су тај састанак и неке поруке руских званичника показали да се Европа и Русија удаљавају.

"Мој састанак с министром Лавровом и поруке које су руске власти послале током ове посете потврдили су да се Европа и Русија удаљавају. Чини се да се Русија постепено одваја од Европе и да гледа на демократске вредности као на егзистенцијалну претњу", навео је Борељ у блогу, објављеном на сајту Европске службе за спољно деловање (ЕЕАС).

Посету у коју је, како је навео, кренуо како би разговарао о натегнутим односима ЕУ и Русије, описао је као "веома компликовану".

Истакао је и да су у фокусу посете и састанка са Лавровом била питања људских права и основних слобода, нарочито случај руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног.

"С времена на време, разговор са мојим руским колегом достизао је високе нивое напетости јер сам тражио хитно и безусловно пуштање на слободу Наваљног, као и потпуну и непристрасну истрагу о покушају његовог убиства", навео је Борељ.

Указао је да су односи Русије и ЕУ на ниском нивоу већ више година, а да су се додатно погоршали након недавних догађаја који се доводе у везу са, како тврди, тровањем, хапшењем и изрицањем пресуде Наваљном, као и са повезаним масовним хапшењима хиљада демонстраната.

Борељ је навео да је сврха његове посете била да директно, у име ЕУ, осуди ове догађаје и да се реши процес "брзог погоршања" односа са Русијом, као и да се помогне у припреми предстојећих састанка Европског савета о односима две стране.

Међутим, оценио је да поједини потези руских власти, попут протеривања троје дипломата ЕУ, указују да Москва није желела да искористи прилику за конструктивнији дијалог са ЕУ.

Борељ је нагласио и да је тражио од Лаврова да преиначи одлуку о протеривању дипломата, али без успеха.

Истакао је и да је подршку ЕУ људским правима и политичким слободама изразио и тиме што је одао почаст Борису Њемцову на мосту на којем је овај руски опозициони политичар убијен пре шест година.

Борељ је навео да је са Лавровом разговарао и о могућности за сарадњу у суочавању са глобалним изазовима попут пандемије ковида-19, климатским променама, као и да је инсистирао на потреби да се оствари напредак у пуној примени споразума из Минска и поштовању, како је навео, територијалног интегритета Украјине.

У том контексту је поменуо да је истакао да је потребно да се "услиши позив народа Белорусије" да слободно изаберу свог председника и да се поштује територијални интегритет Грузије.

Навео је да је разговарано и о ситуацији у Нагорно-Карабаху, као и кризама у Сирији и Либану.

Борељ је додао да се у Брисел вратио дубоко забринут због перспектива за развој руског друштва и геостратешких избора Русије.

"Ми смо на раскрсници. Стратешки избори које сада доносимо одредиће међународне динамике моћи у 21. веку, а посебно да ли ћемо напредовати ка кооперативнијим или поларизованијим моделима, заснованим на затвореним или слободнијим друштвима. Европска унија може да утиче на ове развоје догађаја, који захтевају јасну визију и циљеве, праћене интензивним дипломатским ангажманом и уз подршку наших многих начина за спољно деловање и пројекције утицаја", поручио је Борељ.

Он је најавио да ће о овим питањима разговарати са министрима спољних послова ЕУ, а да ће државе чланице одлучити о наредним корацима који би, упозорио је, могли да укључе санкције.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести