Русија неће одустати од издавања пасоша грађанима Украјине

Репресивним мерама није могуће обуставити процес издавања руских пасоша грађанима Доњецке и Луганске области, изјавио је шеф комитета Државне думе Русије за земље Заједнице независних држава (ЗНД) Леонид Калашњиков.
1
Фото: Youtube Printscreen

„То би било недоследно од стране Кијева, будући да је председник Украјине Владимир Зеленски већ најавио да ће Кијев почети да издаје пасоше етничким Украјинцима по поједностављеној схеми“, истакао је он.

Калашњиков је подсетио и да нико није грађанима Крима, након уласка тог полуострва у састав Руске Федерације, претио да ће им одузети украјинско држављанство, иако су сви они тог тренутка добили и руско.

„Овај пут који бира Кијев је погубан, боље да не крену њиме“, додао је.

Нешто раније се огласио и члан Савета Федерације Олег Морозов, који је рекао да ће упркос претњама Кијева Русија наставити да издаје пасоше становницима Доњецке и Луганске народне републике, који су изгубили право на заштиту и социјалну подршку у Украјини.

Подсетимо, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Данилук саопштио је да се тренутно ради на новим санкцијама Русији. По његовим речима, Кијев намерава да закомпликује процес издавања руских пасоша становницима Донбаса.

Русија је крајем априла одлуком руског председника Владимира Путина увела поједностављени процес издавања руских пасоша грађанима Донбаса.

Спутњик

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести