Русија: Поштовање Стаљина на рекордном нивоу

МОСКВА: Поштовање Руса према некадашњем совјетском лидеру Јосифу Стаљину скочило је на рекордан ниво у ери председника Владимира Путина, тако да данас 70 одсто популације сматра да је његова скоро тридесетогодишња владавина била добра по земљу, показала је нова анкета центра Левада у Москви.
staljin pixabay
Фото: pixabay.com

Чак 51 одсто Руса оценило је позитивно Стаљина у марту, што је скок са 40 одсто колико их је било годину дана раније, а део становника Русије који на Стаљина гледају с дивљењем, поштовањем или симпатијом је на највишем нивоу откако је почело истраживање у априлу 2001.

"Носталгија због колапса Совјетског Савеза је ове године на врхунцу. Додатно, на Стаљина се гледа као на фигуру која је обезбеђивала друштвену правду", рекла је Карина Пипија, аналитичарка Леваде, преноси "Блиц".

Како се наводи, Руси су незадовољни падом животног стандард и владином реформом пензија, што је утицало на резултате истраживања, међутим, како је наводи Пипија, ни они који се диве Стаљину не желе да се врате у та времена.

Руси су сада више вољни да бране масовна убиства и политичке прогоне који су пратили Стаљинову владавину, све до његове смрти 1953. 

Око 46 одсто становника се сложило да су репресије биле "дефинитивно" или "на неки начин" оправдане, што је пораст са 36 одсто у односу на 2017. и рекордни ниво од прве анкете 2008. 

Из центра Левада су навели да постепено опада број Руса са индиферентним или негативним ставом према Стаљину.

До порасти популарности Стаљина дошло је након напора Кремља да умањи његову тиранију у историјским уџбеницима и прикаже га као модернизатора који је трансформирао Совјетски Савез у суперсилу брзом индустријализацијом и победом у Другом светском рату.

Наводи се да су Руси све незадовољнији Путином због непопуларног повећања старосне границе за пензију и петогодишњег пада прихода.

 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести