Русија прва у свету регистровала корона вакцину за животиње

МОСКВА: У Русији је регистрована прва вакцину на свету против корона вируса за животиње, саопштио је данас заменик директора Савезне службе за ветеринарски и фитосанитарни наџор Русије Константин Савенков, најављујући да би њена масовна производња могла да буде покренута већ у априлу.
stenci psi
Фото: pixabay.com
"Инактивисана вакцина Карнивак-Ков, коју је развио Савезни центар за здравље животиња, регистрована је у Русији. То је први и тренутно једини профилактички препарат на свету против ковида-19 за животиње", рекао је Савенков.
 
Према његовим речима, клиничка испитивања Карнивак-Кова, која су почела у октобру прошле године, обаљена су на псима, мачкама, лисицама, визонима и другима животињама, преноси Тас с.
 
"Резултати истраживања омогућавају нам да закључимо да је вакцина безопасна и високо имуногена, јер је 100 одсто вакцинисаних животиња развило антитела на корона вирус", нагласио је Савенков.
 
Тренутно научници настављају да проучавају колико дуго се развија имунитет након примене препарата, а Савенков каже да је тренутно овај показатељ најмање шест месеци.
 
Он је истакао да су за руски препарат заинтересоване и друге земље, међу којима су Грчка, Пољска, Аустрија, САД, Канада и Сингапур.
EUR/RSD 117.5629
Најновије вести