Савет ЕУ неће разматрати питање проширења на Западни Балкан

БРИСЕЛ: Закључци министра ЕУ о проширењу на земље Западног Балкана блокирани су и мало је вероватно да ће бити усвојени како је планирано на сутрашњем састанку Савета ЕУ, сазнаје Тањуг у Бриселу.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
Из Савета ЕУ кажу да је остало ”још пар сати” за евентуални договор, а ЕУ министри општих послова на агенди сутрашњег састанка питање проширења ставили су под тачком ”сви остали послови”.
 
Истовремено, најављено је да се питање проширења неће наћи ни на агенди састанка лидера ЕУ 27 који на самит у Брисел долазе 10. и 11. децембра.
 
"Није немогуће да се питање проширења не покрене, али агенда је већ препуна", оцењују у Бриселу.
 
Из немачког председавања Саветом ЕУ кажу да су фрустрирани због немогућности напретка по питању преговарачког оквира за Северну Македонију који је, бар тренутно, блокирао процес усвајња закључака о свим земљама из процеса прооширења.
 
"Учинили смо све што је било могуће да би дошло до компромиса, али до овога тренутка то је немогуће урадити. Незадовољни смо чињеницом да Бугарска блокира приступне преговоре због билатералих историјских питања која не припадају контексту проширења", наводи високи ЕУ дипломата.
 
Он наводи да је због блокаде преговарачког оквира за Северну Македонију, блокирана и Албанија.
 
"Цела ствар је блокирана, и то је заиста неповољно", закључују у Бриселу.
 
У Бриселу напомињу да се преговори настављају, али да нема пуно оптимизма око позитивног исхода до краја године.
EUR/RSD 117.1933
Најновије вести