Широм Француске протести против пензионе реформе

ПАРИЗ: Демонстранти љути на председника Француске Емануела Макрона и његов план да подигне старосну границу за пензију блокирали су приступ терминалу аеродрома у Паризу, седели на железничким шинама, сукобили се са полицијом и бацали пројектиле на полицијску станицу током данашњих демонстрација одржаних широм Француске.
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Thomas Padilla)

Полиција је употребила сузавац да би растерала демонстранте у западном граду Нанту, пренео је Ројтерс.

У Рену су користили водене топове, види се на снимцима БФМ ТВ.

Такође, на западу у Лоријену, пројектили које су бацали демонстранти изазвали су мањи пожар у дворишту полицијске станице.

Жерар Дарманин, француски министар унутрашњих послова, написао је на Твитеру да су напади на подпрефектуру и полицијску станицу у Лоријену неприхватљиви.

"У мислима сам са повређеним полицајцима. Ова дела не могу проћи некажњено", истакао је он, пренео је BBC.

I аеродром Роаси-Шарл де Гол код Париза био је погођен, док су недалеко од Тулуза на југозападу земље, демонстранти запалили гомилу отпада и блокирали саобраћај на аутопуту.

"Постоји много беса, ситуација је експлозивна", истакао је лидер синдиката ЦГТ (Се-Же-Те) Филип Мартинез на почетку митинга у Паризу.

Лидери синдиката позвали су на смиреност, али су љути због, како су навели, Макронових провокативних коментара.

Макрон је изјавио да ће закон ступити на снагу до краја године, упоредивши протесте са нападом на амерички Капитол 6. јнуара 2021.              

Синдикат средњошколаца (ФИДЛ) саопштио је јутрос да је више од 400 средњих школа тренутно блокирано.

То значи да су ученици дошли у школу, али не похађају наставу.

ФИДЛ је навео да је то историјско постигнуће.            

Француска премијерка Елизабет Борн употребила је прошле недеље специјалну процедуру да прогура непопуларан предлог закона о реформи пензионог система, којом је старосна граница за одлазак у пуну пензију померена за две године са 62 на 64 у парламенту те земље без гласања.

Председник Француске Емануел Макрон је у среду саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести