Собрање усвојило нацрте нових уставних амандмана

СКОПЉЕ: Македонско Собрање усвојило је синоћ четири нацрта уставних амандмана, међу којима и онај о промени имена у Републику Северну Македонију.
sobranje makedonija
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski), ilustracija

Усвојен је нацрт првог уставног амандмана, који се тиче измене речи "Република Македонија" са речима "Република Северна Македонија" и измене речи "Македонија" са речју "Северна Македонија", преноси МИА.

Нацрт другог амандмана уводи измене речи "одлуке Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније (АСНОМ) у "Прокламацију прве скупштине АСНОМ-а".

Македонско Собрање усвојило је и нацрт четвртог уставног амандмана о емигрантима.

"Република ће штитити права и интересе својих држављана који живе или бораве у иностранству и побољшавати њихове везе са домовином без мешања у суверена права других држава и њихових унутрашњих послова", гласи усвојени нацрт амандмана.

МИА наводи да је усвајање нацрта четвртог уставног амандмана део процеса измене македонског Устава које диктира Преспански споразум, постигнут са Грчком о новом имену Македоније.

Раније јуче, Собрање је усвојило и нацрт трећег амандмана, који каже да ће "Република поштовати сувереност, територијални интегритет и независност суседних земаља".

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести