Шпанија: Неопходно пооштравање рестриктивних мера

МАДРИД: Локалне власти неколико шпанских региона увеле су нове рестриктивне мере у намери да зауставе нови талас ширења корона вируса који подрива напоре да се нормализује стање у земљи и заустави пропадање туристичке индустрије, известио је лондонски Гардијан.
madrid
Фото: Tanjug (I. Pavlović, ilustracija)

Епидемија у Шпанији је успорена у јуну, а потом је укинуто ванредно стање, али од тада су букнуле заразе у 280 кластера, са Каталонијом која бележи највећи број новооболелих.

Министарство здравства објавило да је у последња 24 сата у Шпанији евидентирано 2.615 нових случајева ковида-19, што је 20 пута више у поређењу са јунским дневним просеком од 132 нова пацијента.

Само у Каталонији је дијагностиковано око 8.000 нових случајева у последњих 14 дана, а у целој земљи дупло више - 16 410.

У градићу Тотана у покрајини Мурсији на југоистоку Шпаније, 30 хиљада људи је у изолацији након што је 55 тестирано позитивно после посете једном ноћном клубу.

У све већем неслагању локалних, регионалних и централне власти, од званичног Мадрида се тражи успостављање стриктиније контроле на аеродрому Барахас где је недавно 70 заражених путника из иностранства пуштено да оду у Мадрид.

Власти у престоници апелују на грађане да носе маске, чак и код куће уколико су са људима с којима иначе не живе у заједници.

На Канарским острвима у току је прилично шокантна кампања у оквиру које се емитује спот који приказује породично славље које се претвара у кошмарну катастрофу, уз поруку "Обично породично окупљање може вас одвести у 40-дневну кому или у смрт".

Уколико се епидемија ускоро не стави под контролу, шпански туристички сектор који са 12 одсто учествује у економији ове земље, могао би ускоро да се нађе у потпуном колапсу.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести