Српска удружења тражиће промену назива улица у Унско-санском кантону

БАЊАЛУКА: Српска удрузења најавила су да ће тражити промену назива улица у Унско-санском кантону у ФБиХ, које су назване по ратном лидеру муслимана Алији Изетбеговићу или припадницима такозване Армије БиХ.
bihac
Фото: Youtube Printscreen

Српска удружења подсећају да се у Бихаћу налазе Алеја Алије Изетбеговића, Трг Златних љиљана, као и улице које носе називе Петог корпуса и његових бригада, као и Босанских шехида, Босанских банова, али и Треће сатније ХВО-а и Папе Ивана Павла Другог.

У Босанској Крупи се налазе Трг Алије Изетбеговића, Алеја Златних љиљана, улице "Патриотске лиге" и генерала такозване Армије БиХ Мирсада Седића, као и оне назване по бригадама Петог корпуса.

У Бужиму су две основне школе назване по погинулим припадницима такозване Армије БиХ - Основна школа (ОШ) "Суљо Мирвић" и ОШ "Мирсад Салкић", док у Великој Кладуши једна основна школа носи назив "25. новембар", а друга "1. март".

Председник Савеза српских удружења "Завичај" Бране Пећанац сматра да преименовања улица и установа у ФБиХ воде ка ревизији и поништавању релевантних историјских чињеница, што се посебно односи на називе школских и културних установа којима се дају имена особа које су одавно завршиле на, како каже, сметлишту историје.

"Савез српских удружења то резолутно осуђује и противимо се девалвирању историјских чињеница, занемаривању и поништавању истине. Нажалост, ово је смутно време и истином командују они који имају политичку моћ", рекао је Пећанац у изјави за Срну, пренела је РТРС.

Нагласио је да је поготово трагично што се школским установама у ФБиХ мењају називи и дају имена особа које немају никакве веза са образовањем и културом, а које, уз то, у историјском контексту имају негативну улогу.

Пећанац је рекао да ће Савез српских удружења упутити апел институцијама ФБиХ и свима који одлучују о овом питању.

Пећанац је истакао да ће Савез апеловати да се врате стари називи улица и установа у ФБиХ, као и да се престане са дезавуисањем и мењањем историје и истине.

"Осим тога, српска деца у ФБиХ не уче свој језик, не уче своје писмо, немају статус релевантног уставотворног народа. У ФБиХ је пре минулог рата живело 600.000 Срба, а сад су сведени на статистичку грешку у овом ентитету", навео је Пећанац.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести