Српски држављанин оптужен за сајбер криминал у САД

ВАШИНГТОН: Амерички савезни суд у Вашингтону, ДЦ, отпечатио је оптужницу по којој се један држављанин Србије, Американац, Шпанац и Словенац терете за рекетирање и заверу да изврше банковну превару преко Даркодеа, великог компјутерског хакерског форума. 
sajber kriminal, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Ментор Ленићи, 35-годишњи држављанин Србије и Матјаж Шкорјанц (32), обојица из Словеније, заједно са шпанским држављанином још се налазе у бекству, а сваки од оптужених могао би бити осуђен на 50 година затвора.

Америчке власти издале су налоге за хапшење, док је амерички држављанин Томас Мекормик (26) ухапшен прошлог децембра, неколико дана након што су запечаћене оптужнице поднете, наводи се у саопштењу америчког државног тужиоца.

За Мекормика се тврди да је последњи администратор Даркодеа, који је наводно креирао Шкорјанц, иначе први администратор, преноси словеначка агенција СТА.

Даркоде је био затворени онлајн форум на којем су се окупљали међународни хакери и други сајбер криминалци како би развили, купили, продали, трговали и делили хакерске алате.

Затворен је 2015. године у великој међународној операцији названој Прекривени хоризонт, спроведеној у 19 земаља.

Истрагу је водила теренска канцеларија ФБИ у Вашингтону уз помоћ Европола и њиховог Европског центра за сајбер криминал.

Четири осумњичена лица оптужена су да су добијала приступ банковним рачунима и кредитним картицама како би починила крађу идентитета, чиме су проузроковала штету од 4,5 милиона долара у периоду између 2008. и 2013. године.

Шкорјанц је такође оптужен за креирање злонамерног софтвера Батерфлај или ботнет Марипоса и продају на Даркодеу.

Шкорјанц, инаће, има криминални досије у Словенији. У децембру 2013. осуђен је на четири године и десет месеци затвора, као главни креатор Марипоса ботнета.

Ленићи, један од његових сарадника, изјаснио се кривим на претпретресном рочишту 2012. године, постигавши договор са тужилаштвом да добије годину и три месеца затвора.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести