Стотине хиљада људи кренуло на протесте у Барселони

БАРСЕЛОНА:  Више стотина хиљада присталица независности из разних делова Каталоније данас ће се, како се очекује, окупити у Барселони након што су синдикати позвали на генерални штајк, петог дана протеста, који се одржавају због пресуда лидерима каталонских сепаратиста.
Širom Katalonije protesti protiv osuđujućih presuda  Foto: screenshot/twitter
Фото: screenshot/twitter

Крећући се ка Барселони, многи људи махали су заставама Каталоније, преноси Ројтерс позивајући се на очевице.

Главни путеви широм Каталоније били су блокирани, а неколико главних улица у Барселони затворено за саобраћај, додаје британска агенција и истиче да регионални возови и градски метро саобраћајају по скраћеном реду вожње.

С друге стране, према наводима шпанског Министарства за јавне радове, аеродром у Барселони Ел Прат, који је отказао око 150 летова ове недеље након што је хиљаде учесника протеста поставило барикаде, углавном је нормално функционисао.

Међутим, шпанска нискотарифна авио компанија "Вуелинг ерлајнс", која је у власништву Међународне авио групе, навела је на Твитеру да је отказала 36 летова.

Напетости између Мадрида и Барселоне у порасту су откако је шпански Врховни суд осудио деветоро политичара и активиста на 13 година затвора због њихове улоге у неуспешном референдуму за независност Каталоније 2017. године, што је покренуло протесте широм региона, током којих су забележени сукоби демонстраната са полицијом.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести