Светска банка ће хитно одобрити 460 милиона евра за Украјину

ВАШИНГТОН: Светска банка је повећала износ хитног готовинског зајма за Украјину на 460 милиона евра (509 милиона долара) уз доприносе Шведске и Холандије, а одлуку треба данас да одобри борд директора те међународне финансијске институције, јавља Ројтерс позивајући се на два извора упозната са трансакцијом.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Украјинска влада би могла да добије средства из зајма одмах након одобрења одбора, или најкасније почетком следеће недеље, рекао је један од извора британске агенције.

Исплата, организована неоубичањено брзо за тог развојног зајмодавца, обезбедила би Украјини очајнички потребан новац за финансирање владиних активности у борби против руске инвазије, током које је убијено више хиљада људи у разорним бомбардовањима урбаних центара, наводи Ројтерс.

Холандија ће дати гаранције за повећање кредита за 95 милиона евра, док ће Шведска гарантовати додатна средства од 50 милиона евра, додаје се у информацији.

Гаранције две земље омогућиће Светској банци да укупан износ зајма подигне на 460 милиона евра у односу на претходно најављених 315 милиона.

Један од извора упознатих са планом рекао је да ће се зајам сматрати одобреним ако до понедељка не буду уложени приговори, напомињући да би извршни директор Русије могао да се успротииви и да затражи састанак одбора да размотри план, што исплату може да одложи за дан или два.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести