Светски медији: Хрватска се значајно креће удесно

ЗАГРЕБ: Светски медији пренели су вест о изборима у Хрватској на којима је очекивано ХДЗ однео победу, али констатују и да се Хрватска значајно креће удесно.
Izbori u Hrvatskoj, slavlje HDZ-a Foto: Tanjug/video
Фото: Избори у Хрватској, славље ХДЗ-а Фото: Танјуг/видео

Америчка агенција АП наводи да су гласачи у Хрватској изашли на биралишта, усред скока броја нових случајева корона вируса, као и да ће, ако службени изборни резултати потврде излазне анкете, избори ту чланицу Европске уније вероватно гурнути још даље удесно.

Како се наводи, не очекује се да ће избори имати јасног победника, пошто ни владајући конзервативци ни њихови либерални противници вероватно неће освојити довољно места за већину у парламенту који има 151 место, што значи да би нова десничарска странка Домовински покрет, коју води популарни народни певач Мирослав Шкоро, могла играти кључну улогу у будућој влади.

Владајућа ХДЗ, којој Шкорин ДП узима гласове, суочава се с новим таласом вируса након поновног отварања граница и олакшавања правила о друштвеном дистанцирању, а агенција додаје да Хрватска покушава да спаси свој главни извор прихода - туризам.

Бриселски Политико пише да је Шкорин Домовински покрет, који подржавају тешки националисти, најавио да ће обуставити пројекте за које сматра да су антихрватски и рекао да ће одбити да странка српске мањине уђе у владајућу коалицију.

Политички аналитичар Данијела Ширинић оценила је да резултати недељног гласања показују да се хрватска политичка сцена "значајно креће ка десници", пише Политико.

Портал Јаху њуз пише да ће ХДЗ која ће највероватније освојити нови мандат, морати да се носи са економским последицама пандемије корона вируса, као и да је велико питање да ли ће ући у коалицију са националистичким Домовинским покретом.

Портал ЕУобсервер пренео је да је Пленковић освојио још један мандат упркос порасту новооболелих од корона вируса.

Словеначки лист Дело пише о убедљивој победи ХДЗ-а, али и лошим резултатима Рестарт коалиције и успеху лево-зелене платформе Можемо! као највећем изненађењу ових избора, преноси загребачки Индекс.

Сарајевско Ослобођење пише да је председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић честитао лидеру ХДЗ-а Андреју Пленковићу на успеху који је његова странка остварила на парламентарним изборима у Хрватској, уверен да ће заједно радити на будућности европских вредности БиХ и хрватског народа.

"На основу досадашње успешне сарадње, уверен сам у наш заједнички рад на будућности европских вредности БиХ и хрватског народа као равноправног конститутивног народа", навео је Човић у честитки.

Славиша
06.07.2020 • 15:48
Ова констатација западних медија,просто није тачна,или се избегава рећи праву истину,свету,коме је то јасно као дан.Мора се отворено рећи,хрватска је била,јесте и остаје фашистичка творевина.Чуј десно,врло добро се зна у цивилизованом свету које су странке десничарске,тј националне,али странке које отворено заговарају шовинизам и баштини фашистичке поздраве,под којима су држани логори за децу,не може бити ништа друго осим фашистичка.
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести