Танјуг у САД: Интензивна нега пуна Њујорчана од 20 до 40 година

МАЈАМИ: Њујорк је пут од нулте особе до 43.000 заражених, од којих је петина у болницама, прешао од 1. марта до данас, а САД су за само пет дана од 100.000 стигле до 200.000 позитивних колико ће их на крају дана бити.
korona kovid19 pixabay
Фото: pixabay.com

Због тога надлежни из минута у минут упозоравају на тешку борбу која тек предстоји и преносе алармантне речи здравствених радника да се тријажа већ спроводи као на ратишту.

Медији уз забрињавајуће податке, међу којима је и чињеница да је број умрлих у Њујору јуче прешао 1.000 а да их је већ данас 1.096, у намери да очувају позитиван дух Њујорчана не заборављају Међународони дан шале па им на две стране "поклањају" 50 првоаприлиских шала на тему карантина.

Да би се људи насмејали на Мунков Крик убачена су колица пуна тоалет папира. Искоришћена је и Микеланђелова фреска на којој Бог уместо живота Адаму даје средство за дезинфекцију руку...

На другој страни суморну стварност приказује и ситуција у Квинсу где живи трећина од укупно 43.119 зражених Њујорчана, одакле стиже ново упозорење - пацијенте доводе у болницу углавном да би ту умирали, а болничко особље додаје да су интензивне неге препуне људи између 20 и 40 година.

Очи јавности упрте су и у помоћ која је данас ситгла из Русије, али и речи портпарола Кремља да очекују да их Вашингтон подржи ако се код њих ситуација заоштри.

И на другом крају државе, на самом југу, на Флориди једној од пет најугроженијих држава у САД, данас је тачно месец дана од појаве нултог пацијента -био је то пут довољан да број зражених порасте на 6.741 а да умре 85 људи. У болницама их је нешто мање од 10 одсто. 

Медији подсећају да је за житеље Флорде јос крајем фебруара, а у неким деловима те Сунчане дрежаве, и почетком марта, када се вирус једва појавио у САД, ЦОВИД био нешто потпуно апстракнто и далеко, прича која је могла да интересује само оне који су желели да оду у Кину, Италију или у Сијетл, и никога више. Наставили су да путују, фраза социјална дистанца био је страни концепт за њих...

Слушајући упозорења, не би било изненађујуће да се и овде догоди нешто слично Њујорку, јер је Флорида, заједно са Калифорнијом, Мичигеном и Луизијаном међу водећим по броју заражених у САД где је на 327 милиона становника 189.753 позитивних. 

Опасност да се то деси повећали су и бројни Њујорчани који су бежећи из града нахрлили на Флориду, а и чињеница да су Мајами и Форт Лодердејл мека за крузере, попут Зандама, кога нико неће због стотина оболелих и четворо мртвих.

До пре две недеље највећи проблем у САД имала је држава Вашингтон, где се 21. јануара појавио нулти пацијент. Био је то човек који се вратио из Вухана, а први у Њујорку била је жена, здравствени радник, која се вратила из Ирана. 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести