Трамп за релаксацију ванредних мера, експерти против

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп обавестио је јуче гувернере савезних држава да су у припреми нове, мање рестриктивне мере социјалног дистанцирања засноване на географским факторима ризика, иако експерти упозоравају да је исувише рано да се Американцима дозволи да се окупљају у већим групама или да се врате на своја радна места као да се епидемија корона вирус стишава.
Američki predsednik Donald Tramp Foto: AP Photo/Alastair Grant, Pool
Фото: AP Photo/Alastair Grant, Pool

У писму америчким гувернерима, Трамп је најавио масовна тестирања која би омогућила да се идентификују високо, средње и ниско ризични субјекти, па сходно томе и одреде различити нивои социјалног дистанцирања.

Како преноси Си-Ен-Ен, извори у Белој кући кажу да Трампово писмо нису видели сви чланови кризног штаба пре објављивања у јавности и истичу да се нове мере још разрађују.

Јасно је да би председник Трамп желео да се што пре релаксирају мере социјалног дистанцирања које је био принуђен да уведе, јер је током недавне конференције за новинаре више пута нагласио како Америка мора да се врати на посао.

"Чим и када наставимо да радимо, не значи да ћемо укунути препоруке о социјалном дистанцијрању. И даље ћете се дистанцирати, али вероватно не у истој мери", рекао је Трамп.

И док се Трамп залаже за релаксиране мере, неки гувернери су у својим државама увели нова, већа ограничења и забране окупљања из којих су изузете само виталне јавне службе.

Трамп је недавно изјавио да би волео да се до Ускрса ситуација побољша, али експерт упозоравају да то није реално очекивати.

"Морамо да разумемо да рокове не одређујемо ми, него вирус", нагласио је доктор Ентони Фаучи, признати амерички експерт за инфективне болести.

"Морамо да одговоримо на реално стање. Ако видимо да се епидемија шири, више нема везе да ли ми мислимо да ће то трајати недељу, две или три, већ се морамо усклађивати са ситуацијом у којој се налазимо", упозорио је Фаучи.

Си понудио помоћ Трампу: Кина је била транспарентна

Кина је била отворена и транспарентна кад је реч о епидемији корона вируса, рекао је данас председник те земље Си Ðинпинг у разговору са америчким председником Доналдом Трампом.

Трамп и Си су врло детаљно разговарали о пандемији корона вируса, током које је у свету преминуло више од 24.000 људи, преноси Ројтерс.

"Кина је прошла много и добро разуме вирус. Блиско сарађујемо по том питању", написао је Трамп на Твитеру.

Трамп и други амерички званичници оптужили су Кину да није била довољно транспарентна по питању вируса, а Си је током телефонског разговора рекао да је Кина била отворена и транспарентна.

Си је понудио помоћ САД, која сада има више заражених особа од Кине.

Кјодо преноси наводе кинеских медија да је Си изразио забринутост због ширења корона вируса у САД и да је рекао да би Пекинг и Вашингтон требало да одржавају блиску комуникацију како би се спречило ширење вируса.

Си је рекао и да се нада да ће САД предузети потребне мере како би се побољшали односи две земље, рекао је министар спољних послова Кине, преноси Ројтерс.

Си је такође рекао да је сарадња две државе једини прави избор.

Корона вирус први пут се појавио у кинеској провинцији Хубеи, у граду Вухан, крајем прошле године.

До сада се проширио на скоро све земље на свету.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести