У Немачкој нема више бесплатних тестова на ковид

БЕРЛИН: У Немачкој од данас више неће бити бесплатних брзих тестова на корона вирус, а власт се нада да ће оваквом мером један број неодлучних људи бити мотивисан да се вакцинише, пише Дојче веле.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Од данас тестирање на корона вирус више није бесплатно, осим за децу, труднице, особе које из медицинских разлога не смеју да се вакцинишу, као и оне који су у карантину прележали корону, па сада треба да добију негативан налаз.

Како наводи ДВ, тек недавно је Стална комисија за вакцинације препоручила имунизацију трудница и тинејџера узраста од 12 до 18 година, па ће тестови за њих бити бесплатни до краја године, како би сви имали прилику да се вакцинишу.

До сада је у Немачкој сваки грађанин једном недељно могао бесплатно да се тестира на корона вирус у некој од бројних апотека, лекарских ординација или импровизованих центара за тестирање, често у виду кућица или контејнера на прометним местима.

Резултат брзог антигенског теста стизао је у року од 20 или 30 минута и то обично на мејл адресу.

Ова мера, како се наводи, уводи се зато што се политичари надају да ће плаћање тестова додатно подстаћи неодлучне да се вакцинишу.

Широм Немачке је на снази такозвано правило 3Г које значи да само вакцинисани, они који су прележали корону или свеже тестирани смеју у затворене делове ресторана, теретане, биоскопе, на стадионе и разне приредбе.

Минстар здравља Јенс Шпан каже за ову одлуку да је „фер према пореским обвезницима" да држава више не плаћа тестирање онима који могу, а неће да приме бесплатну вакцину, а до сада је за то издвојено око 3,5 милијарде евра.

Власти још увек нису одредиле цену тестова, што значи, како се наводи, да ће то бити препуштено тржишту.

Централа за заштиту потрошача рачуна да ће се цене кретати између 18 и 40 евра за брзи антигенски тест, док ПЦР тестови ни до сада нису били бесплатни, и њихове цене су од педесетак до 250 евра.

Са друге стране, синдикат лекара Марбургер Бунд упозорава:

"Плаћање тестирања значи да ће се убудуће тестирати мање људи са симптомима. Ово је отворена капија за нови упад вируса", каже Сузане Јона, која предводи тај синдикат.

Неки од критичара овакве мере указали су на то да ће имућни грађани, који су скептични према вакцинама без проблема моћи да плате тестирање, док ће сиромашни неупоредиво више испаштати због овакве одлуке.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести