У Паризу одржани нови протести, полиција употребила сузавац

ПАРИЗ: На хиљаде демонстранта окупило се на улицама Париза да изрази протест против полицијске бруталности и планова безбедносне политике председника Емануела Макрона за које тврде да подрива грађанске слободе.
pariz
Фото: pixabay.com

Полиција је на протестима употребила сузавац након што су демонстранти испалили ватромет у њиховом правцу, а група младића разбила је излог једне продавнице, преноси Ројтерс.

Демонстранти су носили транспаренте "Француска - земља полицијских права" и "Повуците закон о безбедности".

Идемо ка све већем ограничавању слобода, нема оправдања за тако нешто, рекла је једна од учесница протеста.

Насилни сукоби између демонстраната и полиције догодили су се на сличном протесту који је одржан прошле недеље.

Макронова странка је ове недеље саопштила да ће начинити измене предложеног закона који настоји да ограничи дељење фотографија и снимака полицијских службеника, након што је наишао на снажан отпор јавности и левице.

Незадовољство јавности ескалирало је крајем новембра након што је неколико полицијских службеника претукло музичког продуцента афричког порекла Мишела Зеклера, а за овај инцидент грађани су сазнали након што је на интернету подељен снимак на којем је он забележен.

Критичари тврде да би оригинални предлог закона омогућио да злоупотреба овлашћења од стране полицијских службеника прође некажњено, а које многи активисти за људска права отпужују за расизам. Многи тврде да чак и измењен предлог закона не представља напредак у том правцу.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести