У Пољској на снагу ступио закон о забрани абортуса

БРИСЕЛ: У Пољској је званично ступио на снагу Закон о забрани абортуса, усред ескалације сумње ЕУ у законитост судског система те земље.
abortus beba pixabay
Фото: pixabay.com

Закон, чије је ступање на снагу објављено у службеном гласнику у среду брани све врсте прекид трудноће осим у случају силовања или инцеста или ако је живот мајке у опасности, преноси Еуобсервер.

Закон је усвојен још у октобру прошле године, али је његово ступање на снагу одложено због масовних протеста незадовољних грађана који су трајали данима.

Протести су одржани и у среду у центру Варшаве, а сам закон изазвао је бројне дебате о вредностима и владавбини права широм земље.

Опожиционе странке сматрају да је закон "провокација" шефа владајуће ПиС странке Јарослава Качињског и да он законом покушава да убаци Пољску "у ватру" како би протестима и незадовољствима скренуо пажњу са лошег руковођења пандемијом корона вируса.

Европска комисија послала је у среду жалбу у пољски правосудни дисциплински суд.

У жалби се наводи да Пољска има месец дана да одговори на додатно образложено мишљење и да предузме неопходне мере у складу са правосуђем ЕУ, а у супротном ЕК би могла цео случај да проследи Европском суду правде.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести