Ухапшени директори холандске фирме због скандала с јајима

АМСТЕРДАМ: Холандска полиција ухапсила је данас двојицу осумњичених директора домаће компаније Чикенфренд, у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији, саопштило је холандско тужилаштво.
Jaja  Foto: AP Photo/Michael Probst
Фото: AP Photo/Michael Probst

Та холандска компанија је у епицентру скандала са јајима загађеним инсектицидом фипронил, преноси агенција Ројтерс, додајући да званичници из Чикенфреда нису били доступни за коментар.

Милиони кокошјих јаја је ових дана повучено са полица европских супермаркета због страха да су контаминирана инсектицидом фипронил, а у Холандији ће због тога можда бити уништено стотине хиљада кокошака.

Тужиоци су у саопштењу навели да су спровели претресе на осам локација у Холандији и Белгији, у оквиру којих су конфисковали аутомобиле, блокирали банкарске рачуне и запленили некретнине.

Претреси су спроведени на локацијама повезаним са фирмом Чикфренд, која је наводно користила исектицид, као и код потенцијалних добављача.

Директори компаније се сумњиче за угрожавање јавног здравља и поседовање забрањеног инсектицида, објаснили су тужиоци.

Фипронил је популаран инсектицид за третирање лкућних љубимаца на буве и крпеље, али је забрањен за употребу у прехрамбеном ланцу. 

Светска здравствена организација сматра фипронил умерено токсичним и каже да само велике дозе тог препарата могу изазвати оштећење органа.

Агенција за прехрамбене стандарде (ФСА) у Великој Британији саопштила је да је открила да је у прехрамбени ланац ушло много више јаја него што се првобитно мислило, углавном кроз прерађену храну.

"Врло је мала вероватноћа да та јаја представљају ризик за јавно здравље, али пошто није дозвољена употреба фипронила код животиња које су у ланцу прехрамбене прерађивачке индустрије, хитно смо реаговали како бисмо обезбедили да потрошачи буду заштићени", истакли су из ббританске агенције.

Према процени ФСА, број потенцијално загађених јаја која су ушла у Уједињено Краљевство је вероватно ближи цифри од 700.000 него претходно објављеном податку од 21.000 комада, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести